Rozhovor s krajským předsedou Z. Kubcem v deníku

03.03.2020 08:17

Šéf krajského sportu Kubec neskrývá skepsi: Podpora od státu je žalostná

/ROZHOVOR/ Nedostatečná finanční podpora českého sportu ze strany státu je trnem v oku předsedy Ústecké krajské organizace České unie sportu Zdeňka Kubce. Situace je podle něj přímo alarmující. „Současný stav je veliké pokrytectví vrcholných politiků a státu. Nebýt měst a obcí, tak sport v celé republice téměř neexistuje,“ bije na poplach Kubec.

 

Jak hodnotíte uplynulý rok?

Ač jsem celoživotním optimistou, tak musím konstatovat, že sport v Ústeckém kraji nevzkvétá. Toto smutné konstatování je opřeno o objektivní hodnotící ukazatele, výkonnost, trend vývoje výkonnosti a vývoje počtu sportujících, sportovní infrastrukturu. Ve všech uvedených parametrech jdeme v kraji dolů. V nejlépe sledovatelném ukazateli – výkonnosti – zachraňují kvalitu „držáci“ individuálních sportů: plavkyně Simona Kubová, aerobička Adéla Citová a házenkářky Mostu. Ale nejvíce alarmujícím ukazatelem je pravidelný roční úbytek sportujících, ten nikdo nikde neuvádí a neptá se na jeho příčiny. Vidíme až důsledky.

To souvisí s nedostatečným financováním klubů ze strany státu, o kterém se stále diskutuje. Jaký je váš názor na tu problematiku?

Pokud někdo stále říká a píše, myslím politici a stát, že podpora pohybu a zdravého životního stylu je téměř prioritou státu, a potom ministr Plaga totálně a opakovaně oseká rozpočet sportu v České republice na jednu z nejhorších podpor v Evropě, tak popisuji důvody, proč je sport v kraji a v celé republice na cestě dolů. Věřte mi, že nebýt měst a obcí, tak sport v celé republice téměř neexistuje. Současný stav je pokrytectví vrcholných politiků a státu, vyrovnávané díkybohu osvíceností starostů a zastupitelů v městech a obcích.

Jaká je podpora klubů ze strany sportovních svazů, které sdružuje Česká unie sportu? Jak si na tom stojí kluby v Ústeckém kraji?

Podpora klubů v kraji je stran střešních sportovních svazů minimální. V rozpočtu klubů je podpora od svazů v průměru 5 % rozpočtů klubů. To je na první pohled strašné číslo. Ale pokud si řekneme „A“, je třeba říci „B“. Svazům bohužel nic jiného nezbývá. Svazy dostávají od státu stále méně a jsou hodnoceny téměř výhradně podle výsledků reprezentace na ME a MS. Musí tedy logicky investovat do činností, které jim nesou finance jen do reprezentace.

Hodně si slibujete od Národní sportovní agentury pod vedením Milana Hniličky. Jaká je vize a jak by měla spolupráce fungovat?

Milan nebude mít situaci lehkou, ale minimálně bude mít jeho Agentura už v roce 2021 svůj rozpočet a nebude se moci opakovat situace, kdy z alokovaných financí na sport zaplatí MŠMT 1,5 miliardy na inkluzi. To je, věřím, minulost v nešťastném standardu financování sportu, i když ještě letos jdou finance na sport přes MŠMT. Ale hlavně věřím, že argumentací věrohodného člověka za sportovní prostředí, kterým Milan je, dojde k navýšení podpory financí pro sport alespoň do úrovně střední podpory v Evropě.

V jaké kondici je Česká unie sportu?

Logicky v úplně totožné, v jaké je celý český sport. Členy České unie sportu jsou téměř všechny základní sportovní svazy, fotbal, hokej, atletika, plavání, tenis, celkem skoro 80 základních střešních svazů českého sportu a asi milion registrovaných sportovců ve sportovních klubech v celé ČR.

Mohou vůbec za této situace vyrůst v Ústeckém kraji další sportoviště?

Určitě by měla vyrůst. Vláda představila velmi ambiciózní investiční plán. A vím, že města a obce v celém kraji mají připravené investiční záměry na nové sportovní stavby. Ale při této příležitosti musím zmínit jeden velký problém. Bývalá ministryně školství Valachová zastavila příspěvky na údržbu a provoz sportovních zařízení. Byly to příspěvky malé, ale byly. Dnes majitelé sportovišť nedostali už několik let na údržbu ani korunu. To může být docela časovaná bomba na úrovni lávky v Tróji…

Začíná tradiční anketa Sportovec roku. Kdo by měl podle vás vyhrát v celém kraji?

Vždy jsem na tuto otázku odpovídal vyhýbavě, dnes udělám výjimku a vezmu si na pomoc nejvýraznější výsledky ankety Sportovec měsíce Ústeckého kraje v roce 2019. Věřím, že mezi kolektivy mají šanci mostecké házenkářky, které postoupily do Ligy mistrů, kde dvakrát remizovaly. U jednotlivců dávám velkou šanci Simoně Kubové se třemi pátými místy z ME v plavání a Adéle Citové za zisk už druhého titulu mistryně světa v aerobiku.

 

Autor: Pavel Mikeš