FINANČNÍCH VÝKAZY za rok 2016

02.03.2017 09:40

Zpracování FINANČNÍCH VÝKAZŮ ČUS za rok 2016

V říjnu 2016 byl vydán pokyn předsedy České unie sportu ke zpracování finančních výkazů (více ZDE), které jsou - stejně jako hlášení stavu členské základny - součástí statistického šetření. Finanční výkazy jsou základem pro zjišťování ekonomických údajů o sportovních klubech a tělovýchovných jednotách sdružených v ČUS. Nově jsou finanční výkazy součástí informačního systému ČUS na webu iscus.cz (tzn. že již není potřeba je zasílat e-mailem). Finanční výkazy vychází z Výčtu položek dle vyhlášky č. 504/2002 Sb. a jsou doplněny o některé další údaje, díky kterým chce Česká unie sportu zvýšit všeobecné povědomí o ekonomice TJ a SK. Tyto údaje také pomáhají zástupcům ČUS v argumentaci při žádostech o státní a municipální podporu sportu.


Finanční výkazy v informačním systému ČUS jsou připraveny ve dvou verzích - pro jednoduché a podvojné účetnictví s tím, že na úvodní stránce v sekci "Výkazy" v IS ČUS se vždy zobrazují zkrácené názvy ROZVAHA a VÝSLEDOVKA. V případě, že SK/TJ vedou jednoduché účetnictví, zobrazí se pod odkazem ROZVAHA "Přehled o majetku a zdrojích" a pod odkazem VÝSLEDOVKA "Výkaz příjmů a výdajů". V případě, že SK/TJ vedou podvojné účetnictví, zobrazí se pod odkazem ROZVAHA "Rozvaha v plném rozsahu" a pod odkazem VÝSLEDOVKA "Výkaz zisku a ztráty v plném rozsahu".

Z důvodu zobrazení správné verze finančních výkazů je potřeba nejdříve zkontrolovat nastavený typ účetnictví v sekci "Info". Pro změnu typu účetnictví je potřeba editovat legislativní a ekonomické údaje v části "Info", a to kliknutím na ikonu bílé tužky v červeném čtverečku (vpravo od názvu SK/TJ).

Finanční výkazy za rok 2016 je potřeba vyplnit a odeslat nejpozději do 31. 03. 2017 (tlačítko ODESLAT se objeví v sekci "Výkazy" po vyplnění obou výkazů). Okresní sdružení ČUS v Litoměřicích potvrdí finanční výkazy nejpozději do 20. 04. 2017.

V případě, že SK/TJ vyplnily finanční výkazy za rok 2015, budou v rozvaze za rok 2016 vyplněny údaje ve sloupci "Stav k prvnímu dni účetního období". V případě, že SK/TJ nemají vyplněny výkazy za rok 2014 a 2015, žádáme o jejich vyplnění, a to z důvodu kontinuity zpracovávaných informací.

Pokyny ke správnému vyplňování výkazů jsou uvedeny v manuálu, který je dostupný na našich stránkách  ZDE .