Výkonný výbor České unie sportu se zabýval dotační kauzou a financováním sportu

03.08.2017 09:04

Výkonný výbor České unie sportu (ČUS), který se sešel v Praze 2. srpna, vzal na vědomí informaci týkající se zahájení trestního stíhání předsedy ČUS, generálního sekretáře ČUS a České unie sportu. VV ctí presumpci neviny všech osob, proti kterým bylo trestní stíhání zahájeno. VV vyčká dalšího průběhu trestního řízení – zejména pravomocného skončení věci. Do té doby se nebude k průběhu ani k jednotlivým úkonům a dílčím rozhodnutím nikterak vyjadřovat.  VV je připraven poskytnou orgánům činným v trestním řízení zákonnou součinnost.

 

Česká unie sportu se vždy zasazovala o jasná a transparentní pravidla pro rozdělování dotací pro sport. Jako jediná ze střešních sportovních organizací disponuje transparentním, veřejně přístupným a kontrolovatelným systémem evidence členské základny i veškerého svého majetku. V rámci prohloubení adresnosti a spravedlnosti ČUS v roce 2016 také doporučila návrh na vyhlášení deseti programů pro rozdělování dotací 2017, který Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR akceptovalo. Ustavilo sice garanty jednotlivých programů, ale odmítlo zveřejnit jasná a přehledná kritéria rozdělování peněz, přestože na to zástupci ČUS opakovaně upozorňovali a navrhovali vzorová kritéria

 

Veřejnost vnímá, že peníze ve sportu se mají rozdělovat adresně a transparentně podle výše členské základny, stavu majetku a rozsahu činnosti. Následující tabulka uvádí fakta v případě tří sportovních spolků – České unie sportu, Českého olympijského výboru a České obce sokolské.

 

Návrh úředníků MŠMT zpracovaný bez jasných kritérií na rozdělení dotací v Programu na činnost střešních organizací a zajištění činnosti tělovýchovných jednot a sportovních klubů, na který reagovala expertní komise a na jehož základě padla obvinění (zdroj: irozhlas.cz):

 

SPOLEK 

ČLENSKÁ ZÁKLADNA FYZICKÝCH OSOB (K 31. 12. 2015)

POČET ÚZEMNÍCH PRACOVIŠŤ

 NAVRHOVANÁ VÝŠE DOTACE

ČUS

1 139 886 členů

91 (obsluhujících 7 308 TJ)

48 mil. Kč

ČOV

bez členské základny

0

60 mil. Kč

ČOS

156 938 členů

42 (obsluhující 1 102 TJ)

46 mil. Kč

ČUS sdružuje v současné době 14 756 sportovních oddílů, 74 sportovních svazů, 7 308 tělovýchovných jednot a klubů. Dále v České republice provozuje 91 územních servisních pracovišť na úrovni krajů a okresů, která zajišťují činnost sportovních klubů. Členy ČOV je 57 sportovních svazů (49 z nich jsou zároveň členy ČUS), 2 ministerstva a úzký počet fyzických osob.

VV ČUS se zabýval také aktuální situací v souvislosti s Programem V na činnost národních sportovních svazů. Po seznámení se zveřejněným návrhem MŠMT na rozdělení příspěvků svazů konstatoval, že částky nejsou v souladu s veřejnými přísliby MŠMT pro rok 2017 a neumožňují v mnoha případech kontinuitu financování sportovních svazů.

 

Jiří Uhlíř                                                                                                                       

manažer komunikace ČUS