Jistě, pane ministře... aneb zástupci českého sportu jednali s ministrem školství Štechem

15.11.2017 09:59

Zástupci svazů a dvou největších zastřešujících sportovních organizací v České republice (České unie sportu a Sdružení sportovních svazů ČR), představujících zájmy téměř 90 % českých sportovců, druhé listopadové úterý jednali se Stanislavem Štechem, ministrem školství, mládeže a tělovýchovy.

O aktuální situaci s ministrem jednali Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, Ivo Kaderka, předseda Českého tenisového svazu a viceprezident Evropské tenisové federace, Karel Bauer, předseda Českého svazu jachtingu, a Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky. Účastníci se shodli na pěti základních úkolech. Jedním z nejdůležitějších je usilovat o navýšení státního rozpočtu na přímou podporu sportu na rok 2018 na 7 miliard korun.

Nutností je bezpodmínečně urychlit práce na programech podpory sportu na rok 2018. Jejich příprava totiž nabrala několikaměsíční skluz.

"Usilujeme o to, aby prostředky na podporu sportu mohly být vyplaceny v příštím roce co nejdříve. Vždyť v letošním roce dostávaly svazy dotace až v létě a některé sportovní kluby a tělovýchovné jednoty neobdržely na provoz a údržbu sportovního majetku vůbec nic," připomněl Miroslav Jansta.

Ministr zástupcům sportu přislíbil urgentnější přístup k aktuálním problémům.

"Je nutné překonat krizový režim a vnést do sportovního prostředí zklidnění, žádné zásadní změny v zacílení programů nemohou nastat. Intenzivně pracujeme na tom, aby programy včetně metodiky byly vyhlášeny začátkem prosince a zejména, aby největší programy byly vyplaceny do konce března 2018," uvedl Stanislav Štech, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Na jednání se rovněž zdůraznila důležitost zapojení sportovních odborníků a sportovců do rozhodovacích procesů.

"Tím chceme naplit požadavek zakotvený ve vládní Koncepci podpory sportu 2016-2025 – SPORT 2025. Je potřeba zabezpečit koordinaci a synergii veřejné správy a spolkového sportu," dodal Miroslav Jansta.

Expertní skupina mluví za národní sportovní svazy

Na schůzce byla rovněž ministrovi představena expertní skupina, která vznikla z jednání představitelů národních sportovních svazů z minulého týdne v aule České unie sportu. Tým dostal mandát jednat jménem svazů o zajištění kontinuálního, předvídatelného a transparentního financování sportu a hájit nezastupitelnou roli národních svazů, jejich suverenitu, práva i svrchovanost a prosadit změny stanov v Českém olympijském výboru, které posílí suverenitu svazů. Členy odborného týmu jsou - Ivo Kaderka, Karel Bauer, Filip Hobza, předseda České asociace amerického fotbalu a Jaroslav Salivar, zástupce Sdružení sportovních svazů České republiky.

"Vznikl hlavně z naléhavosti, neboť předešlá jednání zástupců největších střešních organizací nevedla k potřebnému úspěchu. Žádáme, aby nás, předsedy svazů, státní úředníci přestali obcházet. Potřebujeme, aby konali a neudělali další fatální kroky nevratně decimující český sport,"  prohlásil Miroslav Jansta, předseda České basketbalové federace a České unie sportu. Expertní tým rovněž zahájil jednání se zástupci politických stran zvolených v nedávných parlamentních volbách. První stranou, která operativně zareagovala na nutnost řešit tristní situaci českého spotu, bylo hnutí ANO.

 

Zdroj: SportovníListy.cz